···  Castellano  ···  English  ···      

Canvien els temps, canvia la Universitat.
El professorat universitari davant dels canvis.

Simposi Internacional

Barcelona, 18 de setembre de 2009

Sentit i finalitat

El grup de recerca Esbrina, Subjectivitats i entorns d'aprenentatge contemporànis (grup reconegut 2009SGR 0503, antic grup consolidat Formació, Innovació i Noves Tecnologies, FINT, 2005SGR 0431), posa especial atenció a promocionar l’excel·lència en la investigació, la innovació, la divulgació i la transferència del coneixement. Un dels instruments per a aquest propòsit són les trobades científiques. L’organització d’un simposi internacional, sobre el sentit i la vivència dels canvis en la Universitat en els últims trenta anys, ens permetrà presentar i debatre els resultats de la investigació Els efectes dels canvis socials en el treball i la vida professional dels docents universitaris (SEJ2006-01876), així com intercanviar coneixements i postures.

En els últims trenta anys, les institucions d’ensenyament superior han experimentat una transformació considerable, al compàs dels canvis socials, econòmics, culturals i tecnològics de la societat. El procés de redefinició i reestructuració d'aquestes institucions ha tingut una influència decisiva en les vides, les identitats professionals i les condicions de treball dels docents i els investigadors. Aquesta situació de canvi, que està afectant de manera profunda des de les estructures de funcionament a la pròpia concepció de la missió i el sentit de la Universitat en el món actual, està portant a la configuració d’un emergent camp d’estudi centrat en la investigació dels diferents fenòmens que conformen i sorgeixen d’aquest conjunt de processos.

La finalitat d’aquest simposi és analitzar el sentit d’aquests canvis i el posicionament del professorat davant d’ells.

Els objectius específics són:

 1. Debatre entorn als processos legislatius i les polítiques institucionals implementades a Espanya i en el marc europeu, posant especial atenció als aspectes que tenen a veure amb la reestructuració de la dimensio docent, investigadora i de gestió del professorat universitari.
 2. Reflexionar sobre els desenvolupaments institucionals vinculats a la reestructuració professional de la Universitat, considerats en els estudis sobre el canvi i la seva vinculació al procés d'integració al nou espai europeu d’ensenyament superior i d’investigació.
 3. Examinar l’abast de la reestructuració professional en la vida i la feina del professorat universitari des de l'experiència viscuda.

Vídeos

This text will be replaced

 

Programa

Hora Activitat
8:30 - 9:30

Recollida de la documentació

9:30 - 10:30

Inauguració de la jornada a càrrec de:

 • Dídac Ramírez. Rector de la Universitat de Barcelona.
 • Felipe Pétriz. Director General de Política Universitària.
 • Salvador García Fortes. Degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
 • Fernando Hernández Hernández. Professor de la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca consolitat Esbrina.
 • Juana M. Sancho Gil. Professora de la Universitat de Barcelona i coordinadora del grup de recerca consolitat Esbrina.
10:30 - 11:30

Conferència:

Els efectes dels canvis socials a la feina i a la vida professional dels docents universitaris. Fernando Hernández, Aida Sánchez de Serdio, Alejandra Montané. Universitat de Barcelona.

¿Cómo los académicos españoles se enfrentan con el cambio? Respuesta desde una investigación de historias de vida profesionales. Fernando Hernández, Juana Mª Sancho, Alejandra Montané, Aída Sánchez de Serdio Universidad de Barcelona

11:30 - 12:00

Pausa

12:00 - 13:30

Conferències convidades:

 • Diàleg amb els resultats de la investigació, perspectives i propostes. José Ginés Mora. London Institute of Education, University of London.
 • Diàleg amb els resultats de la investigació, perspectives i propostes. Sverker Lindvlad. Göteborgs Universitet.

Presenta: Montserrat Rifà. Universiat Autònoma de Barcelona.

13:30 - 15:00

Pausa

15:00 - 17:00

Presentació de comunicacions

Coordinen: Alicia Cid, Patricia Hermosilla, Sandra Martínez, Adriana Ornellas, Paulo Padilla Petry. Universitat de Barcelona.

17:00 - 17:30

Pausa

17:30 - 19:00

Taula rodona:

Les múltiples cares del canvi a la Universitat.

Coordina: Juana Mª Sancho. Universitat de Barcelona.

Participants:

 1. Sverker Lindblad. Göteborgs Universitet.
 2. Josep Maria Brucart. President de la Comissió específica per a la Valoració dels Mèrits i Activitats Individuals d’AQU Catalunya.
 3. Ana García-Valcárcel. Universidad de Salamanca.
 4. Jordi Capo. Universitat de Barcelona.
19:00 - 19:30

Cloenda: Perspectives i conclusions.

Organitza

Esbrina

Esbrina (antic grup de recerca consolidat Formació, Innovació i Noves Tecnologies)

Lloc

Sala d'actes.
Facultat de Belles Arts.
Carrer Pau Gargallo, 4.
08028 Barcelona.

Veure mapa.

Contacte

cecace@pcb.ub.es

Inscripció

Secretaria: Laura Domingo i Karla Alonso.

Les inscripcions estan tancades.

Presentació de comunicacions

Llistat i resums de les comunicacions.

Patrocinen